Eiköhän jokaisen ihmisen ensimmäinen kokemus naisesta tule omasta äidistä tai synnyttäjästä...ellei hän kuole synnytyksessä. Äiti on se nainen, joka huolehtii pienestä pitäen pienestä vauvasta. Saamme täten ensi kosketuksen naisesta, hänen rinnoilla, ravintoa nauttien, elämän eliksiiriä.
Meillä on perinteisesti todettu olevan kaksi eri sukupuolta: mies ja nainen. Aivan näinä päivinä jopa joihinkin lomakkeisiin on lanseerattu kolmas: muu. Maailma on ollut varsin partiarkaalinen eli miesten hallitsema jo aikojen alusta. Raamattukin kertoo siitä, että mies luotiin ensin ja nainen hänelle kaveriksi. Käytännössäkin vahvimman laki on ollut voimassa ihan käytännössä. Nainen on yksinkertaisesti vaan fyysisesti heikompi kuin mies. Tällöin ei ole tarvittu miettiä kuka johtaa mitäkin.
Kun yhteiskunnat kehittyivät, niin naisille jäivät lähes kaikki kotityöt, koska miehet sotivat. Ajan myötä sodat vähenivät, työt muuttuivat, mutta hallinta jäi miehille. Vasta valistuksen ajalla 1700-luvulla alettiin ajatella, että naisista voisi olla hyödyksi yhteiskunnalle muutenkin kuin kotona. Pikku hiljaa alkoi naisten esiinmarssi. Nykyemansipaation myötä ne yhteiskunnat, jotka ovat antaneet naisten tulla esille omina itsenään, ovat muuttuneet kaikille ihmisille paremmaksi. Tänä päivänä nähdään kehitysmaiden suurimmaksi ongelmaksi juuri naisten ja tyttöjen alistaminen. Ainut keino saada tällaiset yhteiskunnat nousemaan jaloilleen on antaa koulutus ja samat vapaudet myös naisille ja tytöille. Mikä tätä estää, jos lopputulos on winwin?
Länsimaissa jo varsin pitkälle tiedetään, että tasa-arvo on kaiken paremman elämän äiti. Me miehet täällä ns. "sivistyneessä" maailmassa olemme ymmärtäneet tämän. Vaikka jopa meillä Suomessakin on vielä matkaa täydelliseen tasa-arvoon, niin olemme melko pitkällä. Silti lähes joka päivä mekin voimme lukea naisten kokemasta törkeästä käytöksestä. Matkaa siis vielä on.
Nyt #metoo kampanjan myötä olemme uuden murroksen likeellä. Monet naiset eivät enää suostu olemaan kynnysmattona ja käytettävänä kunnes voidaan heittää pois. Tämä on hyvä. Itse uskon eri yhteisöjen, koko yhteiskunnan, muttuvan kaikille paremmaksi, kun naisia tulee enemmän johtotehtäviin. Naisten ajattelutapa on kollektiivinen, meidän miesten individualistinen. Nämä kun osataan oikein yhdistää, niin lopputukoksena on harmoninen. To be continued...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti