sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Rakkaudesta

Kysymys: Mikä yhdistää tornipöllöjä, punasusia, lunneja, merihevosia, valkopäämerikotkia, mustakondoreja, kyhmyjoutsenia, preeriamyyriä, jättiläisalbatrosseja, termiittejä, hietakurkia, vaikertajakyyhkyjä, harmaasusia, eurooppalaisia majavia ja Pomacanthus Paruja? Vastaus: Näillä lajeilla rakkaus on side, joka kestää ikuisesti.
Meillä ihmisillä olisi monessa asiassa oppimista luonnolta ja eläimiltä. Tämä on vain yksi asia. Muita voisivat olla lojaalisuus, epäitsekkyys, auttamisen tarve...you name it! Loppuiäkseen pariutuvat eläimet ovat hirveän söpöjä. Katsoitpa maalle, merelle tai taivaalle, maailma on täynnä luontokappaleita, jotka pysyvät uskollisina kumppaneilleen. Kutsuupa sitä rakkaudeksi tai biologiaksi - joka tapauksessa se on side, joka kestää näillä eläimillä koko eliniän.
Rakkaus on tunne, jota jokainen haluaisi kokea: olla kohteena mutta myös lähteenä. Rakkaus kumpuaa hyvästä ja hyväsydämisyydestä. Kateus, mustasukkaisuus ja väkivalta eivät kuulu aidon rakkauden sisään. Rakkautta edeltävät ihastuminen ja rakastuminen, kun puhutaan romanttisesta, kahden aikuisen välisestä rakkaudesta, jossa on mukana jollain tavalla myös seksuaalinen vetovoima. Ihastuminen, hullaantuminen tai rakastuminen voivat syventyä rakkaudeksi, jos henkilöt ja aika on sopiva.
Rakkautta tunnetaan myös sukulaisia ja ystäviä ja omia lapsia tai lemmikkieläimiä kohtaan. Heitä kohtaan koettu rakkaus on erilaista kuin kahden aikuisen välinen romanttinen rakkaus.
Vaikka pari rakastaisi toisiaan, koetut negatiiviset tunteet voivat säikäyttää. Joskus omasta henkilökohtaisesta viemäristä voi nousta sellaisia muistoja, että ihminen voi mennä tolaltaan. Miksi on vaikeaa olla toisen lähellä? Miksi sitoutuminen pelottaa, vaikka toista rakastaisi?  
Kiintymyssuhdeteoriaa pidetään rakkauden teoriana. Sen mukaan parisuhteen, rakkauden kriisi tuo näkyviin, miten turvallisena suhde koetaan. Toisiinsa turvallisesti kiintyneet parit kokevat vähemmän stressiä ja pitävät kumppaniaan tukea antavana.
Sanotaan, että rakkaus ja sen ylläpitäminen on sarja tekoja. Ihastuminen ja rakastuminen voivat vielä tapahtua viettien viemänä. Samalla tavalla rakkauden loppuminen on sarja tekoja ja tekemättä jättämisiä. Se ei tapahdu vahingossa, vaikka lopputulos voi olla yllätys, esimerkiksi ero.
Kutsutaanko teillä toista hellittelynimillä? Rakas ja kulta ovat yleisiä toisen hellittelynimiä. Sen lisäksi ihmisillä on toisilleen henkilökohtaisesti valittuja nimiä, jotka perustuvat usein sisäpiirin vitsiin tai intiimiin yhteyteen, joka parin välillä on.
Rakkaus on parisuhteen kivijalka, jossa on asioita, joiden varassa pari voi saada suhteensa jatkumaan riittävän tyydyttävänä joistakin eroavaisuuksista huolimatta. Samat arvot ovat kuitenkin se peruskallio, jolle on helpompi rakentaa rakkaudellista parisuhdetta ja jossa molemmat ovat tyytyväisiä ja onnellisia. Kaiken ytimessä on siis rakkaus, johon tarvitaan suhteeseen sitoutumista, tahtoa, uskoa ja toivoa. Sillä onkin syvempi, pysyvämpi rakastamisen merkitys kuin "vain" ihastuminen, hullaantuminen tai rakastuminen. Rakkaus toteutuu todellisessa läsnäolossa, jossa aidosti kuunnellaan ja ilmaistaan syvemmällä olevia tärkeitä perustunteita; esimerkiksi toisesta välittämistä, loukkaantumista ja surua. Aidossa kohtaamisessa opitaan todella tuntemaan toinen. Olemalla läsnä jaetaan molempien sisäistä maailmaa, ajatuksia, tunteita ja mielipiteitä. Mitä turvallisemmalta ja vakaammalta parisuhde tuntuu, sitä helpommin ihminen pystyy kohdistamaan toivonsa yhteiseen tulevaisuuteen.
Suhteen kivijalassa oleva toivo on tarpeen. On hyvä opetella pessimististä optimistiksi. Usein ajattelemme toisistamme myönteisemmin kuin ääneen ilmaisemme, mutta myös tekoja tarvitaan, jotta toinen saa kokea hyvän olon tunnetta. Sanat ja teot eivät kuitenkaan saa olla ristiriidassa, ei itsensä eikä toisen kanssa. 
Myös sitoutumista täytyy tahtoa, muuten se ei tapahdu. Toisen tietämättä, "salaa" sitoutuminen ei auta. Sitoutuminen on välttämätöntä, kuten myös luottamus, joka on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein tekijä aidossa rakkaussuhteessa. Ilman näitä elementtejä suhteessa ei tapahdu kasvua eikä intiimiys  toteudu. Tämä johtuu siitä, että emme uskalla heittäytyä, avautua, ja jakaa kipeimpiä asioitamme sellaisen kumppanin kanssa, josta emme tiedä, onko hän olemassa minua varten pitkällä tähtäimellä. Hyvän parisuhderakkauden viisi perusprinsiippiä ovat kunnioitus, luottamus, rehellisyys, sitoutuminen ja tahto.
Kuka meistä haluaa olla kuin merihevonen, kyhmyjoutsen tai Pomacanthus Paru? Minä ainakin tahdon olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti