perjantai 8. joulukuuta 2017

Suomi 100,0054794520547945 vuotta

"On lottovoitto syntyä syntyä Suomeen" on sanonta, jonka moni meistä on kuullut. En tiedä kuka sen on sanonut, enkä viitsi KVG. Kysyn ennemminkin onko? Ja vastaan sitten blogini lopussa.
Luin taannoin nettiartikkelin, jonka mukaan "Kansainvälisten tilastojen ja vertailujen perusteella on edelleenkin lottovoitto syntyä Suomeen ja suomalaiseksi. Tilastokeskuksen kokoamien vertailutietojen perusteella 100-vuotias Suomi on maailman kärkeä 23 vertailussa."
Huh, huh, sanon mä. Itse kuulun hyvinvoivaan keskiluokkaan. Mimua voitaitiin kutsua kirjaimella C.  Perustelu jaottelulle on raha, joka ratkaisee aina. A=ökyrikkaat, joilla on rahaa mihin vaan. B=rikkaat, joiden ei tarvitse miettiä menojaan. C=keskituloiset, joiden menot ja tulot ovat suurinpiirtein tasapainossa ja ylimääräinen käytetään huvituksiin. D=porukka, joka joutuu elämään joskus velkarahalla ja toimeentulo on välillä taistelua. E=köyhät, jotka eivät tule toimeen ilman yhteiskunnan tukea. F=köyhät, joiden eläminen on jatkuvaa taistelua. G=täydellisesti syrjäytyneet. H=loput ihmiskunnasta. Mihin sinä kuulut? Kuinka monta prosenttia kuuluu luokkiin D-H? Kuka lvälittää kenestäkin? Milloin lisäämme lisää kirjaimia, jolloin H on uusi I.
Palaten artikkeliin missä Suomi on maailman paras? Siteeraan tätä Sari Vannisen (Uutissuomalainen) artikkelia. Tässä muutamia otteita.  "Eniten kärkisijoja Suomi saa yhteiskuntaoloihin liittyvissä vertailuissa - Suomea voidaan siis hyvällä syyllä sanoa maailman parhaaksi maaksi asua. Suomi on esimerkiksi maailman vakain valtion sijoittuessaan viimeiseksi muiden Pohjoismaiden ja Sveitsin kanssa maailman hauraimpien valtioiden listalla. Vakauteen liittyy se, että Suomi on maailman turvallisin maa Maailman talousfoorumin matkailuraportin mukaan. Talousfoorumin kilpailukykyraportin mukaan Suomessa on vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta maailmassa, maailman riippumattomin oikeuslaitos ja maailman vakaimmat pankit. Lisäksi Suomessa on kansainvälisen ajatushautomo Legatum Instituten mukaan maailman paras hallinto. Harvardin ja Sydneyn yliopistojen vaaleihin keskittyvän projektin mukaan Suomessa on Tanskan ohella maailman vapaimmat ja luotettavimmat vaalit.
Sosiaalista kehitystä maailman maissa mittaavan tilaston mukaan suomalaisilla on maailmassa kaikkein eniten henkilökohtaista vapautta ja valinnanvapautta. Myös inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa Suomi on maailman kärkimaa. Ei siis ole mikään ihme, että Freedom House listaa Suomen maailman vapaimmaksi maaksi Ruotsin ja Norjan ohella. Poliitikot kiistelevät perustuslaista ja perusoikeuksien suojasta. Kansalaisten kannalta se kuitenkin toimii, sillä Suomi on Tanskan ohella maailman paras perusoikeuksien suojelemisessa. Edelleenkin Suomen peruskoulutus on Maailman talousfoorumin mukaan maailman parasta, ja Suomi on maailman lukutaitoisin maa. Myös terveydenhuolto toimii. Suomi kuuluu Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman kärkimaihin vastasyntyneiden elinajanodotteessa ja Suomessa sattuu äitiyskuolemia vähiten maailmassa. Suomessa on YK:n mukaan maailman kolmanneksi pienin imeväiskuolleisuus. Myös ympäristöasioissa Suomi nappaa maailman kärkisijoja. Suomi on Yalen yliopiston laatimassa ympäristön kehitystä ja tilaa kuvaavassa vertailussa maailman ykkönen. Tuhansien järvien maa on itseoikeutetusti maailman vesirikkain maa, ja riskianalyysien mukaan Suomessa on maailman pieni riski altistua luonnononnettomuuksille. Suomi on myös Euroopan metsäisin maa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan. Pääkaupunkien vertailussa Suomen pääkaupunki Helsinki nappaa kaksi kärkisijaa. Valittujen palojen mukaan Helsinki on maailman rehellisin pääkaupunki ja  Travellinkin mukaan Helsinki-Vantaa on maailman paras lentokenttä. Suomalaisille maistuvat yhä kahvi ja maito. Kahvinkulutustilastojen mukaan suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. Maito ja terveys ry:n tilastojen mukaan suomalaiset juovat myös maitoa eniten maailmassa." Ja mikä tärkeintä: "Suomella on edelleen eniten kesäolympiamitaleja asukasta kohti."
Huh, huh, jos jaksoit lukea loppuun. Näillä mittareilla on lottovoitto syntyä Suomeen, on varmasti, mutta mitä ajattelevat luokat D-H?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti