sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Vanha lähtee paska jää paskasta nousee mopon pää

Tällainen sanonta tuli mieleen näin uuden vuoden aattona. Ja näinhän se on kun vanha vaihtuu ja uusi tulee tilalle. Tosin armeijassa vanha oli se "The juttu" ja uusi, se huonompi, oli "mopo".
Tämä vuosi on ollut kansakuntamme juhlavuosi. 6.12.1917 annettu itsenäisyysjulistuksen 100 vuotta on juhlittu monella tavalla teemalla 'Yhdessä'. Mitä tämä 'Yhdessä' oikein tarkoittaa? Onko se vain sananhelinää vai onko sillä joku syvempi merkitys?
Kun tarkastelee koko sadanvuoden historiaamme löytyy niin vahvoja yhdessäolon vuosia kuin myös eripuraisuuden, jopa väkivallalla hallitsemisen aikoja. Alkuvuodesta 1918 käyty sisällissota on kauhea esimerkki siitä mihin erimielisyydet voivat johtaa. Nousimme kansakunnan sisällä toisiamme vastaan ja seuraukset olivat verta ja väkivaltaa, katkeruutta ja kostonhimoa. Samalla sota oli se siemen jonkinlaiseen eheyteen.
Lopullinen Suomen kansan yhdistyminen tapahtui sodissa yhteistä vihollista vastaan. Kaksi sotaa, rauhanneuvottelut, sotakorvaukset ja aluemenetykset aloittavat sen 'Yhdessä', mitä tänä vuonna juhlittiin. Sen teki yhteen katsominen, suuria erimielisyyksiä ei ollut, ja nyt saamme nauttia siitä kaikesta. Suomi on yksi maailman parhaista maista elää.
Parin viime vuosikymmenen aikana on eripuraisuus nostanut taas päätään sen verran, että tuo 'Yhdessä' on kyseenalainen. Eripuraa on luonut palkkaerot, pakolaisuus, epäoikeudenmukaisuus ja seksuaalinen häirintä. Tulevaisuuden näkymä on kehno. Vastakkainasettelun aika ei siis ole ohi. Jos nyt viimeistään eri instanssien johtajat eivät tajua muuttaa sekä johtamistapojaan että suhtautumistaan työväestöön, on jonkinasteinen konflikti enemmän kuin todennäköinen. Kaikki paha lähtee eriarvoisuudesta. Siihen ei auta edes tulevan vuoden 2018 teema 'Sovinto'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti