maanantai 8. tammikuuta 2018

Kenestä seuraava arkkipiispa?

Käsi ylös kuka tietää varmasti mikä on arkkipiispa ja mitkä ovat hänen tehtävänsä? Joka tapauksessa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seuraava, järjestyksessään 15., Suomen ja Turun (vuoteen 1817 asti pelkkä Turun) arkkipiispa valitaan tänä vuonna helmi-maaliskuussa.
Kristinuskon tultua Suomeen (legendan mukaan vuonna 1155) oli tärkeää saada joku myös johtamaan kristikuntaa. Ensimmäiset johtajat olivat luonnollisesti katolisia hemmoja ja se The ensimmäinen lienee ollut Uppsalan piispa Henrik. Sittemmin meillä johtajina ovat olleet mm. Folkvinus, Bero, Ragvald ja Catillus. Veikeitä nimiä. Ensimmäinen luterilainen piispa oli Mikael Agricola (1554-57) ja ensimmäinen arkkipiispa Jacob Tengström (1817-32). Tengström toimi myös piispana (1803-17) ennen kuin hänelle annettiin korkeampi kruunu.
Tämän vuoden vaalissa meillä on viisi ehdokasta. Aakkosjärjestyksessä: Auvinen Ville, Inkinen Heli, Kantola Ilkka, Luoma Tapio ja Vikström Björn. Vaalinumerojärjestyksessä: 2 BV, 3 IK, 4 TL, 5 HI, 6 VA. Seuraavaksi käsittelen näitä ehdokkaita omalla tavallani. Niin kuin minä heidät tunnen ja tiedän, kokemukseni perustella. Ajattelen heitä kollegoina, ihmisinä, pastoreina, ilman muita titteleitä. Lopuksi ilmoitan kuka tullaan valitsemaan arkkipiispaksi.
Björn Vikström: Muistaakseni olen tavannut hänet kerran ohimennen, joten se siitä. Lukemani perusteella hän on humaani myötäeläjä. PRO/Geenit, isä Suomen tähän asti paras ap John, CON/suomenruotsalaisuus.
Ilkka Kantola: Tunnen parhaiten ja hänestä minulle on muodostunut varsin loistavan johtajan kuva asiantuntevana ajattelijana ja toiminnan miehenä. PRO/Turust, tuntee piispuuden entuudestaan ja kansanedustajan tehtävät, CON/gallupien heikko menestys.
Tapio Luoma: Tavannut muutaman kerran ja minulle jäi epäluotettava käsitys. Sanoo toista ja puhuu toista. PRO/Toimii piispana tällä hetkellä, CON/Käsittelyssä hänen alaisensa seksuaalinen häirintäkeissi, jossa Luoman sanotaan toimineen välinpitömöttömästi uhria kohtaan.
Heli Inkinen: En muista koskaan tavanneeni, mutta jotkut luotettevat läheiseni kehuvat kovasti Inkisen tapaa toimia alaisten ja kollegojen parissa. PRO/ Opiskellut ja työskennellyt pappina Turus, nainen, CON/ Nainen.
Ville Auvinen: Saattaa olla, että olen tavannut edellisessä elämässäni ennen vuotta 1997, mutta hänestä ei ole mielikuvaa. PRO/Turust, ajaa tinkimättömästi Jumalan asiaa, konservatiivi, CON/Naispappeuden vastustaja, konservatiivi.
Arkkipiispavaalin ensimmäinen kierros käydään 8.2. Jos yksikään ehdokas ei saa yli puolta annetuista äänistä, käydään toinen kierros 1.3. Itse vaalisysteemi on käsittämättömän krumelungi. Äänioikeutettuja on 1525, joista 603 ovat pappeja ja 603 maallikkoja (ei kirkon työntekijöitä). Näillä 1206 valitulla on kuitenkin vain 1/3 äänivalta eli lopullisesti heidän antamansa äänimäärä on 402. Ne oikeat The Chosen Onet ovat kirkolliskokouksen, hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet, joilla kullakin on 1 ääni. He siis painoarvollaan ratkaisevat kenestä tulee uusi arkkipiispa. Heitä on 320. Yhteisäänimäärä on siis 722. Jakauma äänioikeutetuista on noin 60% Turku, 40% muu Suomi. Turku siis käytännössä valitsee piispan. Capiche!
Sitten siihen lupaamaani lopputulokseen speguloinnin kera...
Auvinen, Inkinen ja Kantola tulevat saamaan Turusta paljon ääniä. Auvinen ja Luoma saavat erityisesti konservatiivien ääniä. Inkinen saa paljon naisten ääniä. Vikström saa suomenruotsalaisten äänet. Inkinen, Kantola ja Vikström saavat liberaalien äänet. Luoma ja Vikström saavat ainakin yhden piispan äänen. Kaikki saavat sekalaisia ääniä...
Koska kukaan ei saa yli puolta annetuista äänistä, tulee toinen kierros, johon menevät Turun äänillä Inkinen ja Kantola. Silloin on ihan sama kumpi valitaan, sillä se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon voitto ja lupaus tulevaisuudesta. Arkkipiispa ei muuten ole muiden piispojen esimies, vaan hän on 'Primus inter pares', ensimmäinen vertaistensa joukossa, mitä se nyt sitten tarkoittaakin???
Rakas Jumala, tapahtukoon Sinun tahtosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti