tiistai 23. tammikuuta 2018

Aktiivimalli

Olen tutustunut tarkasti hallituksen lanseeraamaan ns. aktiivimalliin. Lähtökohdaltaan idea on ok, mutta se suuri mutta...ei toimine. Aktiivimallissa on työnhakijan 65 päivän aikana oltava 18 tuntia palkkatyössä, osallistumalla viideksi päiväksi työllisyyspalveluihin tai tienattava yrittäjänä vähintään 241 euroa. Jos ehdot eivät täyty, työttömyysetuutta leikataan 4,65%, kunnes aktiivisuusehto täyttyy. Tuntuu kohtuulliselta, mutta...
Useasta eri yhteydestä, mm. tänään AamuTV:ssä, ovat TE-toimistojen työntekijät, virkamiehet ja itse työttömät sanoneet, että asianhoitajat eivät ehdi olla yhteydessä kuin pieneen osaan työttömistä kuukauden aikana ja monesti vain puhelimitse. Näin ollen aktiivimalli on hyvä esimerkki siitä miten ylhäältä luodaan jotain, mikä käytännössä ei toimi. Aktiivimallissa ei olla otettu huomioon kaikkia liikkuvia tekijöitä. Meillä on niin suuri virkamieskoneisto, että luulisi näin tapahtuvan.
Viime kädessä tässä joutuvat kärsimään työttömät, jopa ne aktiiviset työnetsijät. Toi vajaa 5% voi olla pikku raha työssäolijalle, mutta työttömälle se ei sitä ole. Ei tarvitse olla ministeri, jotta tajuaisi mikä yhteys on leipäjonojen kasvamisen ja eriarvoistumisen välillä. Jos korkea virkamieskoneisto ja päättäjät pitävät työttömiä aaseina, niin olisi hyvä muistaa miten aasit saadaan liikkeelle - piiskalla vai porkkanalla?
Nyt hallitus järki käteen ja annetaan aktiivimallin mennä pesuveden mukana ennen kuin tulee lisää vahinkoja. Toinen vaihtoehto voisi olla, jos lisättäisiin työntekijöitä TE-toimistoihin ja siellä keskityttäisiin oleelliseen eli uudelleenkoulutukseen ja turhien työtehtävien karsimiseen. Annetaan rauha tehdä töitä heille, joille se kuuluu ja tehdään lisää työpaikkoja. WINWIN!!!
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti