lauantai 31. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen sanoma

Kuinka moni meistä uskoo, että Paavo Väyrysestä tulee vielä joskus presidentti tai Suomi voittaa jalkapallon MM-kultaa tai hajaantunut kristikunta yhtyy yhdeksi kirkoksi. Entä uskotko saavasi lottovoiton tai eläkeikäsi laskevan tai kolotuksien vähenevän iän myötä. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta ehkäpä nämä ovat enemmänkin toivoa kuin uskoa.
Useimmilla meillä on tapana uskoa se minkä me näemme ja koemme. Kuitenkin historiaan me uskomme vain luettuamme jonkun kirjan. Emme kyseenalaista vanhojakaan kertomuksia maailman suurhenkilöistä. Kukapa meistä epäilisi esimerkiksi Aleksanteri Suuren, Hannibalin tai Julius Caesarein tekoja tai sanoja, vaikka niistä on aikaa yli 2000 vuotta.
Monet ihmiset uskovat myös yliluonnolliseen eli siihen mitä ei voi nähdä eikä kokea. Uskomme siis, että on olemassa jotain, joka on enemmän kuin meidän ymmärryksemme. Väitetään myös, että jotkut pystyvät kommunikoimaan yliluonnollisen kanssa. Se kuulostaa hurjalta. Silti yliluonnollisuus sen kaikissa muodoissa on miljoonabisnes. Se tuntuu hyvinkin kiehtovan...tai pelottavan.
Kaikki uskonnot ovat yhtä yliluonnollista kuin se, että me ihmiset lentäisimme tai eläimet puhuisivat kielillä tai tavarat liikkuisivat itsestään. Kaikki suurimmat uskonnot ovat lähteneet liikkeelle Jumalasta tai jumalista, jotka ovat hyvin yliluonnollisia. Uskontojen varsinainen perustaja, poislukien hindulaisuus, on kuitenkin ollut varsin konkreettinen henkilö: Abraham, Mooses, Siddhartha Gautama, Jeesus Nasaretilainen, Muhammed. Kaikki he ovat kuolleet.
Kristinuskossa uskotaan käittämättömän yliluonnolliseen tapahtumaan. Itse asiassa kristinuskon perusta on siinä eli ylösnousemuksessa. Jeesus Nasaretilainen kuoli noin vuonna 30 ristiinnaulittuna. Täman tapahtuman ovat todenneet sen ajan kirjoituksissa mm. roomalaiset, juutalaiset ja kristityt. Hän, joka tätä ei usko, voi epäillä sitten myös kaikkea muutakin vanhaa tietoa.
Me kaikki uskovaiset (eli johonkin uskontoon uskovat) olemme jollakin tavalla hulluja, koska me uskomme yliluonnolliseen. Meille kristityille Jeesuksen ylösnousemus on täyttä totta. Jos siihen ei usko, ei voi olla kristitty. Raamatusta (Uusi Testamentti) voimme lukea noin vuonna 50-60 kirjoitetusta Matteuksen evankeliumista sen, minkä takia kristinuskosta tuli totta tai miksi meillä on ylösnousemususko tai minkä takia Jeesus elää, vaikka kuoli. Kristus nousi kuolleista - kuolemallaan kuoleman voitti - totisesti nousi. Hyvää pääsiäistä!
1 Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa.
2 Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille.
3 Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi.
4 Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.
5 Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta.
6 Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi.
7 Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: 'Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän 
edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.' Tämä oli minun sanomani teille."
8 Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. (Matteus 28:1-8)

1 kommentti:

  1. Tämä on niin ajankohtaista,tännehän minäkin riensin siskoni saatua hoitojen lopetus ilmoituksen,tulimme ja kerroimme,Jeesus on ylösnoussut...

    VastaaPoista