maanantai 5. joulukuuta 2016

Rajat kiinni

Huomenna on Suomen tasavallan 99. itsenäisyyspäivä. Ensimmäinen maailmansota aiheutti Venäjän keisarikunnan sisäisen romahduksen keväällä 1917 ja taistelun maan hallinnasta. Myös Suomen suuriruhtinaskunta hajosi ja seuranneessa sekavassa tilanteessa Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi 6. joulukuuta 1917. Mitä itsenäinen Suomi sinulle merkitsee ja mitä se tarkoittaa?
Kuluneen noin 100 vuoden aikana olemme kansakuntana kokeneet monenlaisia hetkiä - pumpulissa emme ole eläneet. Lähes heti itsenäisyysjulistuksen jälkeen aloimme sotia keskenämme. Sota oli tietysti verinen, mutta sitä seurannut rauha vieläkin verisempi. Armoa ei juuri annettu hävinneelle osapuolelle. Tämä jätti arven pitkäksi aikaa, mutta kuin tilauksena saimme yhteisen vihollisen ja aloitimme puolustussodan 30.11.1939 Neuvostoliittoa vastaan. Talvisota oli ihme. Se oli ihme siksi, vaikka jouduimme antautumaan tappion myötä, meitä ei valloitettu.
Janosimme kostoa, jonka seurauksena alkoi jatkosota 25.6.1941. Oikeutettua olisi ollut saada talvisodan seurauksena menetetyt alueet takaisin, mutta se ei riittänyt voitonhurmaiselle sotilasjohdolle. Loppu oli yhtä kaaosta, mutta rauhan ja sotakorvausten myötä kansakuntamme alkoi eheytyä ja taloutemme kasvaa, hyvinvointi lisääntyi.
Vuonna 2016, itsenäisyyspäivämme aattona, meillä tuntuu olevan paljon uhkia: homot, pakolaiset, Guggenheim, maahanmuuttajat, ulkomaalaiset, Euroopan Unioni, kansanedustajat, valtioneuvosto, naapurit, koirankakat...
Pahin uhka kuitenkin löytyy peilistä. Me emme voi kansakuntana nousta tästä turvattomuuden suosta, jos emme ala itse muuttua. Kun arvostamme itseämme, on paljon helpompi elää muiden kanssa. Tähän tietysti tarvitaan kaikkia meitä Suomessa asuvia. Viha ei auta ketään, se vain lietsoo uutta vihaa. Suvaitsevaisuudellakin on rajansa ja ne rajat on laitettava kiinni. On tehtävä raja vihaan ja alettava välittämään enemmän. Vihapuheisiin on nyt viimeistään puututtava. Meidän on kansakuntana herättävä nyt eikä 15. päivä. Jos/kun arvostamme ja kunnioitamme heitä, jotka ovat meille tämän hyvinvoinnin luoneet ja taistelleet, aloitamme puhdistuksen ensimmäisenä omasta päästä - sinä ja minä. "Oi, maamme Suomi..." Hyvää itsenäisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti