sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Lätkässä

Jääkiekko on monesti enemmän tunnetta kuin järkeä. Tottakai pelin analysointia ja tilastoja tarvitaan, mutta itse ottelu ratkaistaan kentällä tilanteissa, jotka kaikki ovat ainutlaatuisia.
Suomen maajoukkueet pärjäsivät viime vuoden MM-kisoissa erinomaisesti. Erityisesti nuoret pelasivat upeaa hokia voittaen sekä 18- että 20-vuotiaitten maailmanmestaruuden. Pohja tähän kauteen oli siis kunnossa, vaan miten kävi...
Suomen u20-nuoret hävisivät alkusarjan kolme ensimmäistä peliä maalierolla 4-8. Tiukkoja tappioita siis, mutta kaikki tappioita. Mikä siis mätti? Kirjoitin tämän blogini ennen valmennusjohdon erottamista, toisen tappion (Tanskalle 2-3) jälkeen, joten jokainen voi arvioida analysointiani sillä perspektiivillä.
Olen toiminut eri lajien valmentajana vuodesta 1980 alkaen ja nähnyt koko kirjon menestyksestä katkeraan tappioon asti. Ulkopuolelta on tietysti vaikea katsoa ja tietää, mitä joukkueen sisällä tapahtuu nimimerkillä kokemusta on, mutta yritetään kuitenkin.
Suomen nuorilla Kanadan kisoissa itseluottamus on eniten hukassa ja vastuunotto myös täysin poissa. Paineet mestaruuksista näkyvät jokaisen pelaajan otteista. Varsinkin niiden, jotka nostivat pyttyä viime vuonna. Suurin vastuu on kuitenkin valmennuksella, joka ei tiedä mitä tehdä. Tiukoissa paikoissa ottelut ratkaistaan, mutta nyt ei oikein reagoitu mitenkään. Ylimielisyyden pystyi lukemaan pelaajien ilmeiltä ja penkiltä, joka lopulta muuttui epätoivoksi.
Pelillisesti viisikkopelissä ei tiedetty mitä tehdään. Syötöt eivät menneet omille pelaajille, kiekkoa ei haettu ja kiekoton pelaaja ei ollut liikkeessä. Taistelu kiekosta oli kadoksissa. Ylivoimalla näkyivät samat ongelmat. Lisäksi maalivahtipelin on oltava kunnossa turnauksen ensimmäisestä pelistä alkaen. Suurin ongelma on kuitenkin tehottomuus; paikkoja on, mutta ei maaleja. Tästä viimeisestä asiasta ei päävalmentajaa voi syyttää.
Nyt tiedämme, että päävalmentaja Jukka Rautakorpi ja suurin osa valmennusryhmästä on erotettu. Ratkaisu on ollut täysin oikea. Rautakorven tapa johtaa joukkuetta on ollut väärä. Häntä ei olisi pitänyt edes laittaa valmentamaan nuorten maajoukkuetta. Sulle/mulle ja Kummolan diktatuuri ovat vanhaa, mennyttä tapaa johtaa. Nuorten valmennukseen kuuluu enemmän ymmärrystä ja tunnetta kuin kuria ja järjestystä. Sitä Jussi Ahokas pystynee tuomaan paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti