tiistai 10. tammikuuta 2017

Momentum

”Hockey is a momentum game. The puck didn't bounce our way.” Taisi olla jääkiekkoleijona #79, Juhani "Tami" Tamminen, joka lanseerasi lätkäkieleen tämän termin 'Momentum'. Se on hyvä! Sana on latinaa ja tarkoittaa hetkeä, tärkeyttä, painoarvoa, sekuntia sekä englannissa sen merkitys on liikemäärä, voima, vauhti tai liikevoima. Monimerkityksellinen sana on 'Momentum', mutta lätkässä sillä tarkoitetaan 'Hetkeä', joka pitää käyttää, niin sanottu 'Etsikkoaika'. Tykkään monista Tamin termeistä. Ne selkeyttävät lätkän ymmärtämistä.
Erkka Westerlund on yksi Suomen arvostetuimmista lätkäkoutseista; 'Art of coach'. Sillä kokemuksella ja kilinällä kaulassa ei luulisi päästävän enää sammakoita suustaan. 'Ability may take you to the top, but it takes character to stay there'.
Westerlund otti kovasti kantaa taannoiseen nuorten päävalmentajan Jukka Rautakorven potkuihin kesken MM-kisojen. - Aivan oma lukunsa valmentajien arvostuksessa on, miten kerta toisensa jälkeen yksittäinen ihminen heitetään "epäonnistuneena" julkisuuden junan alle. Se on joka kerta myös inhimillinen tragedia, jota ei ymmärrä ennen kuin sen itse kokee. Siitä on respect kaukana! Westerlund jyrähti.
Kun miettii tätä keissiä ja huippuvalmennusta yleensä, niin 'High risk, high reward'. Rautakorpi valittiin päävalmentajaksi diktatoorisesti hyväveli-järjestelmällisesti. Hän teki valmennusta sivutoimisesti. Päätyö oli siis muualla. Huippu-urheiluyksikön johtaja, Mika Kojonkoski, sanoi, että ei ollut varaa palkata häntä päätoimiseksi, koska Rautakorven palkka varsinaisesta päätyöstä oli niin kova.
Niin Rautakorpi kuin myös koko nuorten maajoukkue joutuivat kovan paikan eteen kun viime vuoden maailmanmestarit hävisivät pelin toisensa perään ja joutuivat lopulta karsintapeliin tippumisesta B-sarjaan. 'Win the right games' ei toiminut. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela teki omat johtopäätökset: 'Keep it simple' ja 'Back to basics'. Rautakorpi ulos ja Ahokas tilalle.
Nummelan toiminta oli ainut ja oikea, todellinen johtajan teko. Jos pelkää kritiikkiä, älä tee mitään. Westerlundille ja Rautakorvelle sekä samanmielisille terveiset 'If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen'.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti