tiistai 4. heinäkuuta 2017

We will make America great again

Amerikan yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus tuli 4.7.1776 eli 241 vuotta sitten. Näiden vuosien aikana USA on kokenut monenlaista. Yksi käänteentekeviä hetkiä oli sisällissota 1860-luvulla, jonka seurauksena mm. lakkautettiin orjuus ja tasa-arvo sai uudet kasvot.
Tänä pakolaisuuden muuttoaikana on hyvä miettiä kenella mikäkin maa kuuluu ja ketkä ovat ns. kantaväestöä tai kuinka pitkälle on mentävä löytääksemme alkuperäiskansaa. Pohjois-Amerikkaan "intiaanit" ovat tulleet jopa noin 40 000 vuotta sitten todennäköisesti nykyisen Venäjän alueelta. Euroopasta ei juurikaan löydy sitä alkuperäistä heimoa mitään maasta, koska kansainvaellukset keskiajalla 300-luvulta alkaen sekoitti koko pakan. Suomessa ei taasen asunut kukaan jääkauden takia reilut 10 000 vuotta sitten. Tänne ollaan tultu jostakin - todennäköisesti joka ilmansuunnasta.
Varsinainen siirtolaisuusbuumi Amerikkaan alkoi kun oltiin "löydetty" tämä uusi maa. Kolumbusta (Cristóbal Colón) pidetään maan löytäjänä, mutta todellisuudessa hän ei edes mantereella käynyt ja itse asiassa luuli löytäneensä Intian. 1500-luvulta alkaen Pohjois-Amerikan ovat täyttäneet espanjalaiset, englantilaiset, hollantilaiset, ranskalaiset, italialaiset, pohjoismaalaiset, muut eurooppalaiset, etelä-amerikkalaiset ja päälle vielä orjat. Kun puhutaan kansojen sulatusuunista, niin Yhdysvallat on mitä suurimmassa määrässä sitä.
Nykyajan USA on varsin suosittu vierailukohde. Maassa on näkemistä ja kokemista loppuiäksi. Me ihannoimme ja vihaamme tätä supervaltaa. Oltiin jenkeistä mitä mieltä tahansa, niin on hyvä, että he ovat ns. hyvän puolella. USA on pelastanut maailman monesta pahasta - ainakin tähän asti. Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä mitään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti