keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Martti Luther eilen, tänään, huomenna

Kuka ei vielä tiedä mitä tarkoittavat somekupla tai punavihreäkupla tai sosiaalinen kupla? Oli lapsella sitten mikä nimi tahansa, niin tarkoitus on sama. Siinä kuplassa elävät katsovat samaan ja eivät juuri hyväksy vastaväitteitä ajamaansa asiaan. Kuplassa hykerrellään, hymistellään ja kaikki, jotka ovat liikaa eri mieltä syrjäytetään. Hänen annetaan ymmärtää, että "our way or highway" Jos oikein kriittisesti tarkastelemme, niin kuulummeko itse johonkin kuplaan? Varmasti!
Isojen yhteisöjen sisällä on on pienempiä kuplia. Voisi sanoa, että maapallo on se isoin kupla. Siitä lähdetään sitten pienimpiin päätyen lopultta itseemme. Elämmekö omassa kuplassame?
Reilu 500 vuotta sitten Saksin kansalainen, Martin Luther, eli katolisen kirkon kuplassa. Kaikki mitä kirkko julisti oli totta ja oikein. Pikkuhiljaa hänkin aloitti oman mietintänsä "mikä on totta, mikä ei, mikä on oikein, mikä ei?" Se johti 31.10.1517 95 teesin julkaisuun, jotka muuttivat maailmaa ainakin Pohjois-Euroopassa. Teesien ansiosta tai takia syntyi kolme uutta kirkkoa (anglikaaninen, reformoitu, luterilainen), joista myöhemmin irtautui pienempiä kirkkokuntia. Pirstoutuminen oli selviö. Näiden myötä vaikutus kansalaisiin on ollut suurempi kuin ehkä huomaammekaan.
Uskonpuhd...anteeksi, reformaation myötä kirkko ajautui valtion huomaan, mikä tietysti miellytti valtaapitäviä, sillä olihan katolisella kirkolla monissa maissa varsin suuri omaisuus. Suurin vaikutus on kuitenkin ollut henkinen. Kun tänä päivänä tarkastelemme minne reformaatio eteni, niin voimme päätellä asian vaikutuksen ihan itse. Jätänkin sen siis jokaisen lukijan hoteille. Alkuperäiset protestanttimaat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Sveitsi, Englanti. Sittemmin aate on levinnyt myös muuanne, mutta ei siitä nyt sitten sen enempää...
Lutherin tarkoitus ei ollut hajottaa katolista kirkkoa osiin, mutta kaikkea ei voi hallita, kun kansa ottaa vallan käsiin. Luther halusi vain uudistaa kirkkoa, mutta pänkkä paavi ja pänkät kardinaalit näkivät vain oman kantansa sieltä kuuluisasta norsunluutornista. Tuntuuko tutulta? Kyllä kansa tietää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti