lauantai 17. helmikuuta 2018

Tapaus Kaisa Mäkäräinen

Tiedättekö kuka on Antti Tyrväinen? Ei, ei se lätkäpelaaja. No, entä keitä ovat Heikki Ikola, Harri Eloranta ja Ville Räikkönen? Tai kysytään ennemminkin mikä asia yhdistää heitä kaikkia? Kysyn ja vastaan itse: Jokaisella heillä on yksi henkilökohtainen mitali ampumahiihdossa olympialaisista. Tyrväinen voitti hopeaa 1960, Ikola myös hopeaa 1976, Eloranta 1992 ja Räikkönen 1998, molemmille pronssia. Suomella on siis yhteensä neljä olympiamitalia ampumahiihdosta, joka tuli olympiaohjelmaan vuonna 1960. Naiset ovat saaneet osallistua vuodesta 1992 lähtien.
Tiedättekö kuka on Kalevi Huuskonen? Entä mikä yhdistää Kalevia, Juhani Suutarista, Heikki Ikolaa,  Paavo Puurusta...ja Kaisa Mäkäräistä? Kalevi Huuskonen voitti suomen ampumahiihdon ensimmäisen MM-kullan vuonna 1961. Muut ovat ainoat, jotka ovat voittaneet ampumahiihdon MM-kultaa. Siis yhteensä viisi dudea.
Tiedättekö kuinka monta olympia- ja maailmanmestaruusmitalia Suomella on yhteensä ampumahiihdon henkilökohtaisilta matkoilta. Puhun siis aikuisten sarjoista. Vuodesta 1960 alkaen niitä on tullut yhteensä 29 kappaletta. Tiedättekö kuka niitä on voittanut kaikkein eniten? No, Kaisa Mäkäräinen se on, yhteensä 6. Kaisa on voittanut noin 20% kaikista Suomeen tulleista mitaleista. Siis kaikista mitaleista ja siis yksin hän, "maanpetturi" Kaisa Mäkäräinen.
Mä aloin seuraamaan Mäkäräisen Kaisaa joskus 2000-luvun puolenvälin kieppeillä, kun kiinnitin hänen hiihtovauhtiinsa huomiota. Vaikka alku ei luvannut mitään ihmeellisempää, sillä Kaisan ensimmäiset arvokisat eivät sujuneet mitenkään loistavasti (sijoitukset 49. ja 73.), niin hänen rauhallinen suhtautuminen sekä lajiin että mediaan teki minuun vaikutuksen. Kaisa ei selitellyt eikä kohkannut. Kolmeentoista vuoteen on sitten tullut MM-kisoista 1 kulta, 1 hopea ja 4 pronssia. Lisäksi  Kaisa on voittanut kahdesti maailmancupin kokonaiskilpailun, joissa hän on noussut 22 kertaa korkeimmalle korokkeelle ja ollut 75 kertaa palkintopallilla. Tällä hetkellä hän johtaa maailmancupia. Voiko yhdeltä urheilijalta, ihmiseltä, vaatia enempää?
Kun tuli selväksi, että Kaisa Mäkäräinen ei voita kuluvissa Pjöngchangin olympialaisissa henkilökohtaista mitalia, alkoi some laulamaan varsin runsaasti. Me niin sanotut tavalliset ihmiset annoimme myös paljon positiivista palautetta ja tsemppiviestejä. Suurin osa meistä ymmärsi missä mennään. Osoitankin suurimman syyttävän sormen mediaa kohtaan. Ennen kisoja media hehkutti ja loi vääränlaisia paineita Mäkäräistä kohtaan. Mediassa puhuttiin olympiakirouksesta ja Kaisan paineiden sietokyvystä. Kisojen ensimmäisestä kisasta alkaen toimittajat suhtautuivat negatiivisesti ja epäillen Mäkäräisen mahdollisuuksiin. Aina kun oli mahdollista, niin sivallettiin. Onko media ja toimittajat nyt ylpeitä tyyliin "mitä mä sanoin"?
Kaisa Mäkäräinen on tuonut ampumahiihdon meidän olohuoneisiin ja hän on tarjonnut paljon ilonaiheita. Miksi siis haukkua häntä? Kaikki kunnia sille, jolle se kuuluu! Jatkossa Kaisa tietenkin saa tehdä ihan niin kuin hän itse haluaa, mutta...jos saan unelmoida, niin toivon hänen jatkavan vielä yhden olympiadin eli neljä vuotta. Kaisa voisi keskittyä vain ja ainoastaan 2022 olympialaisiin jättäen maailmancupin ja muut kisat vähemmälle. Kyllä sitä ehtii neljään vuoteen tehdä kaikkea muutakin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti