torstai 5. heinäkuuta 2018

Pride

Koko maailma on polarisoitunut, ääripäistynyt, monessa asiassa. Mielipiteitä riittää joka lähtöön eikä se jää valitettavasti puhumiseen. Eriävää mielipidettä osoittavaa kohtaan otetaan usein myös väkivalta käyttöön. Toisen tappaminen on arkipäivää, ei Suomessa, mutta maailmalla kylläkin. Onko tilanne pahempi nyt kuin ennen?
Yksi Suomessa paljon puhetta ja ääripäisyyttä aiheittanut aihe on sukupuolisuus. Perinteisesti ollaan ajateltu, että on kaksi sukupuolta, nainen ja mies. Muistan kun olin teini 70-luvulla oli homoseksuaalisuus syntiä tai sairautta ja muut, jotka pukeutuivat esim. naisiksi tai muuten vaan erikoisella tavalla, heitä kutsuttiin friikeiksi. Näitä ryhmiä halveksittiin, niille naureskeltiin, joten ei ihme, että ne olivat alakulttuuria; pois silmistä, pois mielistä. Tämä sukupuoliasia on noudattanut samaa kaavaa kuin kaikki muutkin muutokset maailman historiassa. Sitä kutsutaan ketsuppipulloilmiöksi. Kun jonkun asian paine kasvaa tarpeeksi, lähtee tapahtumat etenemään vauhdilla, mutta mihin suuntaan, sitä ei kukaan osaa aavistaa.
Kaikki vallankumoukset ovat syntyneet epäoikeudenmukaisuudesta. Vallanpitäjät eivät ymmärrä höllentää otettaan tarpeeksi ajoissa, tehdä kompromisseja. Kun kansaa on tarpeeksi siirtynyt vallitsevaa tilaa vastaan, on tie kuljettu loppuun. Sitä ei saa pysäytettyä puheilla, ei lupauksilla, ei rangaistuksilla, ei väkivallalla. Kansanvalta on juuri sitä, että valta on kansalla.
Seksuaalisuutta ei ole kieltäminen. Me, jotka olemme suurin piirtein sinut oman seksuaalisuutemme kanssa tiedämme, miten vaikeaa se voi olla pysyä raameissa, jotka olemme luoneet osin yhteiskunnan lakien, osin oman mielemme mukaan. Miten vaikeaa se on hänelle, joka ei voi toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan tai heille, jotka eivät tiedä omaa sukupuoltaan? Nämä ihmiset tarvitsevat kaiken tuen ja ymmärryksen, jotta heidän elämä, tämä ainut, helpottuisi. Kaikki lähtee lopulta asenteista, hyväksynnästä. Kukaan ei pakota heteroa kääntymään miksikään muuksi.
Juuri äsken marssittu Pride-kulkue herätti monenlaisia tuntoja. Polarisoituna väkivaltaisista ajatuksista ja eleistä aina iloon ja riemuun asti. Oltiin kulkueesta, homoseksuaalisuudesta, translaista, sateenkaariväestä tai HLBTIQ-jengistä mitä mieltä tahansa, niin olisi hyvä muistaa, että ymmärryksessä ja hyväksynnässä on kyse ihmisoikeuksista, rakkaudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Vinkki: Kun ketsuppipulloon laittaa tilkan vettä ja ravistaa pulloa, sujuu valuttaminen kuin leikki😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti