sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kiksejä ja hupia sekä hyvää fiilistä

Rion kesäolympialaiset alkavat olla lopussa. Huikeat kisat ovat olleet: Yllättäjiä, tiukkoja matseja, suvereeneja voittajia, draamaa ja tragediaa. Itse olen löytänyt monta uutta lajia, joita voisin fanittaa tai jopa kokeillakin. Maahockey, jousiammunta ja maastopyöräily tuntuivat jotenkin mielenkiintoisilta ja jännittäviltä.
Yksi suuri kysymys oli Suomen menestyksettömyys. Vain onko se näin? Fakta on se, että saimme yhden mitalin ja vain muutaman pistesijan. Tulos on kautta aikain Suomen olympiahistorian heikoin. Meillä oli suurikokoinen joukkue varsin monissa lajeissa. Lähtökohdat olivat siis erinomaiset. Miksi me emme siis saaneet enemmän mitaleja? Edes ne keihäsmiehet eivät saaneet mitään aikaan.
Jokin aika sitten Suomessa lanseerattiin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU). Tarkoitus on nostaa Suomen urheilu uudelle tasolle. Kun tutkii tarkemmin Rion tuloksia, ei huippu-urheilun tilanne ole niin huono kuin mitä mitalit näyttävät. Meillä on monta potentiaalista tulevaisuuden nimeä, joilla on mahdollisuus nousta maailman huipulle - olympialaisten mitaleille.
Se vaatii tietysti armotonta treeniä ja mahdollisuuksia siihen eli rahaa ja aikaa. Kuitenkaan pelkkä raha ja aika ei ratkaise pärjääkö olympialaisissa. Väitän, että asenteella on erittäin suuri merkitys, kun puhutaan huippu-urheilusta. Väitän myös, että monen suomalaisen olympiaurheilijan asenne on ollut syystä tai toisesta negatiivinen. Kisan jälkeen annetut haastattelut kertovat sen. On ollut "nihkeää, vaisua, ei mua haittaa, tällästa tää on"-asennetta. Tämän täytyy muuttua nyt tai neljän vuoden kuluttua tilanne on sama tai jopa huonompi.
Uskon suomalaiseen lajivalmennukseen sekä siihen, että urheilijat treenaavat hyvin. Meille on nyt tuotava erittäin vahvasti henkinen valmennus mukaan huippu-urheiluun, jotta nousisimme vaikeuksista voittoon, keskittyisimme hyvään eikä mokiin ja loisimme mielikuvia miltä tuntuu onnistua, vottaa ja olla maailman paras. Se, että on hyvä fiilis ei riitä loistaviin tuloksiin. Hyvä fiilis tulee automaattisesti siitä, kun onnistutaan, voitetaan ja tuodaan niitä mitaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti