keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Dump Trump!

"Vihapuhe" on "vaje"-sanan lisäksi yksi käytetyimpiä sanoja tämän päivän suomenkielessä. Vihapuhe Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Termiä sellaisenaan ei esiinny Suomen lainsäädännössäSuomen lainsäädäntö ei siis tunne sanaa 'vihapuhe'. Suomen kieli ei virallisesti tunne sanaa 'vihapuhe'. Mitä on siis vihapuhe?
Jos puretaan sana 'vihapuhe', saadaan kaksi sanaa: viha ja puhe. Wikipedian mukaan 'viha' on inhon, vastenmielisyyden, antipatian tai vihamielisyyden tunne. Viha voi kohdistua toiseen henkilöön, asiaan tai ilmiöön. Usein vihalla tarkoitetaan voimakasta tai intohimoista tunnetta, mutta viha voi olla myös ”kylmää" tai vähäistä inhoa. 'Puhe' on taas ainoastaan ihmiselle ominainen keino koodata kielellisiä viestejä käyttäen hyväksi ihmisäänen tuottamisen mahdollistavia anatomisia rakenteita. Puhesignaali syntyy hengitys-, fonaatio-ja artikulaatioelimistön yhteistyönä ja se siirtyy akustisesti ilman välityksellä vastaanottajan korvaan ja edelleen aivoihin, jossa tapahtuu viestin tulkitseminen.
Kun viha+puhe=vihapuhe, niin joudutaan miettimään mitä tämä yhteenlasku tarkoittaa. On se perkele kumma ku ei löydy tahoa, joka Suomessa määrittelisi ko. yhdyssanan. Mun mielestä vihapuhe on täyttä paskan puhumista ilman mitään tarkoitusta hyvän tekemiseen. Motiivina on nostaa itseään esille ja painaa muita alas. Eli ei mitään rakentavaa - pelkästään tuhoavaa. Ja vieläkin vihapuhetta pahempaa on välnpitämättömyys vihapuhetta kohtaan. Se pitää tuomita välittömästi. Tosin viisas erottaa vihapuheen ja mielipiteen. Kuka meistä on viisas?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti