sunnuntai 11. syyskuuta 2016

9/12

"Missä olit kun tapahtui...". Näin kysytään monesta historian tapahtumasta. Äkkiä tulee mieleen John F.Kennedyn salamurha, kuukävely, Olof Palmen murha, Suomen eka lätkän MM-kulta ja WTC-tragedia.
Mitenkään väheksymättä 15 vuotta sitten tapahtunutta, on lähihistoriassa tapahtunut paljon kauheampiakin asioita, joita ei kukaan muistele. Jokaisen muistissa pitäisi olla vaikkapa Jugoslavian sota tai Ruandan kansanmurhat. 90-luvulla sadattuhannet ihmiset tapettiin, murhattiin, raiskattiin, pahoinpideltiin.
On helppo sulkea silmänsä asioilta, jotka eivät suoraan kosketa meitä. Yhdysvallat ja New York on meille monin tavoin tärkeä. Moni meistä on jopa käynyt siellä. Jugoslavia ei ollut niin kiinnostava alue 90-luvulla Ruandasta puhumattakaan.
Kun paha tulee iholle, alkaa vääryys ja epäinhimillisyys kiinnostamaan. Pienemmässä mittakaavassa se tarkoittaaa esimerkiksi sitä, että liikennevalot saadaan johonkin paikkaan kunhan tarpeeksi moni on loukkaantunut tai kuollut samalla paikalla. Jälkikäteen voidaan todeta, että tämä oli odotettavissa. Suuremmassa mittakaavassa on tehdä turvallisuuden eteen asioita, jotta joku asia ei räjähtäisi käsiin. Tällöin voisi ajatella pakolaisten asemaa ja nuorten syrjäytymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti